onsdag 16. februar 2011

Jacobprisen 2011: True GritHar noen fortalt deg at du har dårlig ånde?
 

Coen-brødrenes "True Grit" er andre filmen vi tar for oss blant de nominerte til Jacobprisen 2011. Se nærmere om Jacobprisen her.

Om "True Grit" uttaler juryens førstevoterende:

Det er ikke lett å vurdere denne filmen med "blanke ark". På vår mentale harddisk har vi på søket "True Grit". allerede lagret Henry Hataways film fra 1969 Det er filmen hvor John Wayne hadde sjørøverlapp over det ene øyet. Videre har Coen-brødrenes (Joel og Ethan) filmer alltid et særpreg som gjør at man vurderer dem opp mot deres tidligere prestasjoner.

Hvorom alltid er, det er en lettelse å se at man fremdeles kan ri i Hollywood. (Vel, hestene kunne vært data-animert, men vi har lest at de ikke er det).

Guidet av klunkende piansospill og en mimrende stemme tilhørende en godt voksen kvinne blir vi geleidet til en 1890-talls westernby. En mann er drept og hans 14-årige er datter er kommet for å rydde opp i boet. Og hun er innstilt på å feie rent. Stalleieren må punge ut for hestene som er stjålet av drapsmannen med tillegg for omkostninger og renters rente. Deretter blir begravelsesagenten utsatt for jentas forhandlingsteknikk og ender opp med knapt å få dekket kostnadene for plankene til kista. Overskuddet investeres i en dusørjeger som skal hente drapsmannen inn for endelig saldering av reskontro, altså hengning som er debetsiden der kredit er drap.

Alt som skjer i byen er holdt i en munter om enn makaber tone. Når de forlater byen ut på menneskejakt blir det straks mørkt. Den unge piken Mattee anser det som en del av oppdraget at hun skal følge med, til tross for dusørjegerens ønske om å se bort fra denne klausulen. Således blir ungjenta hengende etter to råe uvaskede menn i en skånselsløs jakt i det altfor ville vesten. Det skjer ikke smertefritt, men vi aner at jentungens jernvilje vil føre oss fram til en forutsigelig slutt. 

Mannen med lapp for øyet i denne filmen er duden Jeff Bridges. Denne karen får mer røyke- og whiskystemme for hver film vi ser ham i. Med seg har han Matt Damon. Mest skitten av alle , kroppslig og mentalt, er skurken Josh Brolin. Det eneste som er rent i denne filmen er blodet.

De som vil ha en gammeldags kåbbåifilm får det de skal ha. Men serveres det noe utover det? Noe som kan berettige en pris? Skuespillerprestasjoene er gode. Jeff Bridges er bedre enn John Wayne noen gang var (Selv om John Wayne tross alt var John Wayne). Naturscenene og filmingen imponerer også. Men vi synes det svikter på manussiden. Historien varter ikke opp med mye mer enn klisjeene. Munterheten og ironien fra begynnelsen kunne med fordel vært gjennomført helt ut.

Så langt juryen. Er den på jordet? Skriv din mening under.

Filmene som vurderes til Jacobprisen er:

The Fighter
Inception
The Kids Are All Right
The King’s Speech
127 Hours
The Social Network
Toy Story 3
True Grit
Winter’s Bone

Hva andre mener om True Grit:

3 kommentarer:

 1. Morsomt, dette du holder på med! ;-) Jeg følger med! Så langt har jeg ikke rukket å se noen av filmene - av den enkle grunn at de (med unntak av Inception) vel ikke har kommet på DVD enda. Coen-brødrene er for øvrig blant mine favoritt-regissører! Hvis du ikke har sett "A serious Man" enda, har jeg bare en ting å si: rekommanderes! ;-)

  SvarSlett
 2. Herlig følelse å oppdage nye blogger jeg kan like. Takk takk!

  SvarSlett
 3. Takk begge to :-).
  Coen-brødrene er definitivt også blant mine favorittregissører . Som jeg antydet blir det fort til at jeg vurderer filmene deres opp mot deres tidligere verker i stedet for årets øvrige filmer, og således kanskje ikke yter denne filmen rettferdighet..
  A Serious Man har jeg ikke sett. Det er et hull jeg er innstilt på å fylle etter at jeg har kommet meg gjennom dette krevende prosjektet.

  SvarSlett