tirsdag 22. februar 2011

Black SwanNatalie Portman i Black Swan
En svane gjøre ingen sommer -eller hvordan var det nå det var ..?
Det blir stadig vanskeligere å motivere juryen til å gjennomføre sitt forsett om å se alle oscarnominerte filmer i forbindelse med utdelingen av den alternative Jacobprisen. Medlemmene føler et instenst ubehag etter å måtte se så mange nye amerikanske filmer på rad. Vi klarte dog med nød og neppe å geleide dem inn på "Black Swan".

Om denne uttaler juryen;

En hel film om ballett lover ikke godt. Grunnkonseptet for ballettfilmer er til forveksling likt boksefilmer, men med den forskjell at boksescenene er erstattet av kjedelige ballettoppvisninger.

Men denne filmen dveler lenger ved sminkebordet enn på scenegulvet. Vi får servert moderate doser dansing, men det er ikke her fokuset ligger. Heller enn på scenen foregår denne makabert koreograferte forestillingen i sinnets og galskapens irrganger. Presset under konkurransen om på bli den enslige svane i Svanesjøen går danserinnene mer til hodet enn til føttene.

Natalie Portman er nydelig i denne rollen. Hun er den flinke piken som alltid gjør leksene sine og det som blir forventet av henne. Hva skjer når forventningene overgår hennes begrensning? Eller når forventningene er de motsatte av de man ellers har til en flink pike?

Du sender ikke døtrene dine på danseundervisning etter at du har sett denne filmen.

Og det var juryens siste ord. Føler du behov for å supplere kan det gjøres i kommentarfeltet under.

De nominerte filmene til Jacobprisen (og Oscarprisen) er følgende:

Black Swan
The Fighter
Inception
The Kids Are All Right
The King’s Speech
127 Hours
The Social Network
Toy Story 3
True Grit
Winter’s Bone

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar