fredag 18. februar 2011

Jacobprisen 2011: Toy Story 3Andys leker introduseres for de andre i Toy Story 3
Hei!! Er dette alle lekene jeg får til jul??

Tidspunktet for utdelingen av Jacobprisen for beste film nærmer seg og Jacobsbloggen er for tiden inne i en meget arbeidsintensiv periode. Det er hardt arbeid å se film. I dag har vi vært gjennom "Toy Story 3" . Juryen uttaler som følger:

Leker som blir levende når lyset slukkes eller når de er alene har vært en egen barnefortellingsjanger siden HC Andersen fortalte eventyret om "Den standhaftige tinnsoldat". Konseptet passet perfekt for den første Toy-story-filmen. Data-animasjonsteknikken var ikke så utviklet. og  siden figurene var  leker kunne det aksepteres at de hadde  et litt stivnete uttrykk og bevegelser. Men årene har gått. Vi har sett mange data-animerte filmer og vi stiller større krav. I tillegg må en oppfølger  ha en selvstendig historie hvis den skal måle seg med forgjengerne. Med det samme persongalleriet må man unngå å gjenta de tidligere filmene eller repetere situasjoner. Toy-story-filmene har hatt en kraftig spinoff-effekt. Pengene ramlet inn og det er selvfølgelig fristende for produsenten å melke konseptet nok en gang.

Filmen innledes da også med en av de mest velbrukte trusselsituasjoner leketøy kan komme ut for. Andy er blitt stor og skal flytte på college. Altså må de gamle lekene ut av huset. Som en gammel kjenner av sjangeren ligger man de første 10 minuttene godt i forkant av det som skjer. Men dette løses med en nødvendig forflytning. Karakterene trenger et nytt miljø og konfronteres med andre skikkelser. Miljøet i en animasjonsfilm er i seg selv en rollefigur.


Lekecowboyen Woody, romhelten Buzz Lightyear og de andre vennene blir derfor donert til "Sunnyside". Sunnyside er en barnehage for mennesker , men fungerer som et gamlehjem for brukte leker. Alt virker flott til å begynne med. Til det viser seg at den koselige bamsen som ønsket dem velkommen viser seg å være en psykopat som styrer over liv og død blant lekene i barnehagen.

Vil "Toy Story 3" vinne Jacobprisen?

Herfra får animatørene og manusforfatterne spillerom for å konstruere en spenningsintrige krydret med de tradisjonelle animerte krumspring. Vi vil påstå at treeren står godt på egne ben, men den er på langt nær så sprudlende og fantasirik som en del av de øvrige arbeidene til Pixar og Dreamworks. Av fjorårets filmer ville vi for eksempel vurdert Megamind (Megahjerne) høyere enn denne.

Vi minner om at du har mulighet til å utfylle juryens skarpsindige observasjoner ved bruk av kommentarfeltet.

Årets nominerte til Jacobprisen er til forveksling lik listen over årets kandidater til Oscarprisen og består av følgende filmer:

The Fighter
Inception
The Kids Are All Right
The King’s Speech
127 Hours
The Social Network
Toy Story 3
True Grit
Winter’s Bone

Andre meninger om Toy Story 3:
VG
NRK Filmpolitiet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar