mandag 14. februar 2011

Jacobprisen 2011: The Social Network
Jesse Eisenberg i The Social Network
"Hakke tid. Jeg må sjekke FB."


Kandidatene til Jacobprisen korresponderer som tidligere nevnt med  Oscarnominasjonene. Vi har lagt merke til at distributørene utnytter seg av  oppmerksomheten rundt prisutdelingene ved at de fleste av filmene nå settes opp på de lokale kinoer.

Den første kandidaten er David Finchers "The sosial Network ". Her er juryens omtale.

Filmen behandler historien om nerden som grunnla internettsuksessen Face Book. Vil Finchers bakgrunn fra thrillergrøssere som "Seven" og "Fight Club" bidra til å gi denne forretningshistorien en fortellende nerve?


Det hele begynte  -synes det på filmen - med at en nerd blir fornærmet av en medstudine Han blir skikkelig forbannet og skal vise dem. Så langt virker det som opptakten til en standard high school-film.


Videre blir vi presenterert for en serie gjennombrudd i den gradvise utformingen av face-book, fra en intern side på Harvard til å spre seg utover til andre skolemiljø og til sist til hele verden. Disse hendelsene blir presentert gjennom tilbakeblikk fra forhandlingene i rettsaker om opphavs- og eierrettighetene til Facebook som selvfølgelig måtte komme.


Det er vanskelig å lage en slik film. Utfordringen er å knytte de enkelte begivenhetene sammen til én sammenhengende historie. Ofte ender det med en oppramsing ispedd noen overdrevne emosjonelle utbrudd for å bryte monotonien. Til det siste regner jeg den omtalte vrakingen innledningsvis i filmen.


Ellers kommer Fincher noenlunde greit ut av det. Det som må fremheves er skuespillet til gutten som spiller han som grunnla Facebook. Han er overbevisende når suksessen får ham ut av skallet sitt og han viser seg å være en lumsk og kynisk forretningsmann med et vanvittig talent for ekspansjon. En del av bikarakterene krydrer historien. Som tvillingbrødrene, de olympiske roerne, som tror de har et opplegg på gang men som elegant blir spilt utover sidelinjen av han som grunnla Facebook. Eller Justin Timberlake som veileder i gründervirksomhet og hvordan man tar rotta på tidligere samarbeidspartnere.


Miljøskildringene i filmen, fra studenterlivet til forretningsverdenen og rettsforhandlingene gir god innlevelse. Filmen har imidlertid et kontinuerlig musikkspor jeg synes virker malplassert. Historien er dokumentarisk og ikke langt tilbake i tid. Den pålagte musikken reduserer virkelighetsfølelsen. (Men ikke forstå meg dithen at jeg helst ville hatt håndholdt kamera).

Ut fra juryens foreløpige inntrykk aspirer neppe denne filmen til den gjeveste prisen,  selv om det gjenstår å se de 9 øvrige. Legg gjerne igjen en kommentar hvis du mener juryen har oversett vesentlige poenger i "The Sosial Network".

Filmene som er nominerte til Jacobprisen er følgende:

Black Swan
The Fighter
Inception
The Kids Are All Right
The King’s Speech
127 Hours
The Social Network
Toy Story 3
True Grit
Winter’s Bone

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar