torsdag 24. februar 2011

Jacobprisen 2011: Kongens taleColin Firth i The King's Speech
D-D-DAayyo ?

Vi minner om utdelingen av Jacobprisen som skjer allerede førstkommende søndag. Filmen i dag, Kongens tale, er britisk og med handling fra kongehuset. Vil den falle i smak hos juryen, eller vil den vende seg bort i avsky?

Londontåke, britiske karakterskuespillere, tre konger, en talelærer og en dobbelt fraskilt amerikansk fristerinne. Alt blandes sammen, røres godt og helles ut foran filmsettet. Tidsbryteren settes til 1930-tallet. Vår nære historie hjelper oss med å innta indegriensene i  riktig rekkefølge, men selve anretningen er  regissørens ansvar. Heldigvis har han valgt ut de fremste råvarene med Geoffrey Rush og Colin Firth i de bærende rollene.


Det er et underlig historisk fenomen at det lusker en medisinsk sakkyndig person med innflytelse rundt  i kongelige gemakker. Fra den dansk-norske kong Christian VIIs livlege Struense til Russlands siste tsars mystiker Rasputin. Til og med Libyas diktator Khadafi er knyttet til sin blonde ukrainske sykepleier. Og britiske kong Georg VIs (Bertie blant venner)  kongelige utfoldelse berodde på om talepedagogens evne til å få ham til å artikulere seg i offentlige sammenhenger. I denne filmen skildres fortroligheten mellom disse to.


En stammende kongebror må ta over på grunn av kongens kjærlighet til en kvinne med rødt blod. Den vordende kongens diskrete møter med en talepedagog borger i seg selv for en god historie. "Kongens tale" gjør den levende, med troverdige dialoger og naturlige reaksjoner. Vi lar oss underholde av treffende replikker og spenningen over hvorvidt Kongen vil klare å holde sin neste tale eller begynne å stotre overfor hele det britiske folk. Vi er med på Kongens første anspente møte med talelæreren, hans overtakelse av kongekronen og til sist hans tale til folket etter utbruddet av den annen verdenskrig.


Dette har blitt en underholdende film uten særlige svakheter. Som en kuriositet fant vi også Derek Jacobi på rollelista. Han huskes jo først og fremst  for sin rolle som den stammende romerske keiser Claudius i en TV-serie fra 80-tallet (Cl-Cl-Cladius).

Hvis du har sett filmen kan du korrigere juryens betraktninger i kommentarfeltet. Her er alle kandidatene til Jacobprisen 2011:

The Fighter
Inception
The Kids Are All Right
The King’s Speech
127 Hours
The Social Network
Toy Story 3
True Grit
Winter’s Bone

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar