lørdag 4. juni 2011

Bitterhet i podagraens tid

Den ene foten er større enn den andre. Det startet i toa. Det kjentes som den hadde fått tannverk. Etterhvert svulmet hele foten opp.

-Ja, du har jo passert førti nå, sa legen flåsete etter at han hadde konstatert podagra.

Noen sier podagra er en velstandssykdom. Til det å være har folk usedvanlig liten respekt for lidelsen. En bekjent kaller det tiss-i-toa.  Men han har alltid hatt en dårlig sans for humor. Han sikter til det egentlige navnet; urinsyregikt. Det har noe med at urinsyrekrystaller blir skilt ut fra nyrene og ut i blodomløpet. Så stopper de der passasjen blir særlig trang, det vil si ved leddene og framfor alt i stortoa. Sånn passe vitenskapelig forklart. Men podagra er et bedre navn. Det har tross alt et snev av verdighet.

Podagra er også en mannesykdom. Det er nok en måte å straffe oss på for at vi lot oss overtale til å spise det forbannede eplet i Edens Hage. Men epler er likevel noe av det kan spise når det gjør vondt i toa. Sånt som er godt derimot, som øl og potetgull, skal man styre langt unna.
Akk, kunne man bare avlede smerten ved å denge et par enerverende småtasser. Som i den klassiske tegneserien "The Katzenjammer Kids". Den som kommer ut som julehefte i Norge hvert år under navnet "Knoll og Tott". Seriens aktverdige kaptein, han som har slitt et langt liv ute på de syv hav, nyter nå sitt otium på det som skulle være en fredelig sydhavsøy. Men dessverre, hver gang han vært på lag hos Mekler Smekk blåser foten hans opp og han må hvile den godt bandasjert på en taburett. I denne hjelpeløse tilstanden blir han utsatt  for ondskapsfulle tildragelser av mindreårige krapyl. Av og til reiser den stolte Kapteinen seg og tar en kraftig hevn (ah). Nå er det noen som sier at dette er blitt forbudt i Norge, så utrolig det enn kan høres.Guvernøren for en av de karibiske øyer i den klassiske filmen "Captein Blood" med Errol Flynn, var også rammet av denne mystiske sykdommen. Blood soner egentlig en dom på øya. Siden han også er renomert lege tilkalles han for å dempe den ulykkelige embetsmannens lidelser. Medisinen er selvfølgelig årelating. Som den var mot det meste på den tiden denne historien utspiller seg. Guvernøren kommer i takknemlighetsgjeld til Blood. Noe denne skammelig utnytter da han senere stikker av og begynner som pirat.

Men podagra er ikke dødelig. Kanskje det er derfor folk er så totalt blottet for sympati og medfølelse. Akk, man får holde munnen lukket, foten hevet og la tankene flyve at sted til en sydhavsøy.


3 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  3. Det er åpenbart at man ikke får medlidenhet når man vet hvor mye god mat og drikke som har gått med til å skape den toa, noen kan tom. kjenne misunnelse.

    SvarSlett