tirsdag 30. november 2010

Blogger med hår på brøstet

Etter at jeg flyttet hit til bloggverdenen har jeg oppdaget at den er svært kvinnedominert. Alle de mest besøkte bloggene er skrevet av og for kvinner. Vi har rosablogger, mammablogger, strikkeblogger, fotballfrueblogger og hvem vet hva. Men ikke nok med det. Også bokbloggene ser ut til å ha en betydelig kvinnedominans. Uten at jeg helt synes det burde være noen grunn til det.

Men slapp av. Her skal det slett ikke nedsettes noe mannsutvalg! Derimot er det grunn til å trekke noen skikkelige manneblogger fram i lyset; av tre staute karer som skriver så testosteronet skvetter (altså billedlig, eller var dette kanskje litt dårlig valgt ordbruk?) og med stort engasjement. Dette er blogger hvor det formidles evige aspekter ved den mannlige karakter, uavhengig av samfunnets oppbygging og tilstand.

Først har vi min barndomskamerat Daddy-T som driver treningsbloggen Superbirk. Her handler det om treningsprogrammer, kosthold og ikke minst dramatiske konkurranser til fots, på sykkel og på ski. Birkebeinermerket jaktes som det er selveste Gollum som vil ha ringen sin, den kosteligste. Gjørmete og nedfrossede syklister kjemper seg over fjell og gjennom villmark, kolliderer og ramler oppå hverandre og taper dyrebare sekunder. Vi opplever tragedien når en forstuet fot tilsidesetter et helt års trening og øvrige forberedelser. Men alt er ikke bare konkurranse. De eldre hannene deler gjerne sine kunnskaper om riktig utstyr og bruk av det til de yngre. Les bloggen, kjenn kulda og føl lemsterheten i alle muskler og ledd!

Min tidligere kollega Per Willy forteller om sin lille hobby på nett. Før solen har tenkt på å stå opp nede ved Mandalskysten en lørdagsmorgen, er korrekt fiskeutstyr og antrekk tilrettelagt for bruk. I grålysningen drar han ut i båten, furet værbitt og underlig gråsprengt slik sørlendingene har gjort siden vikingetiden. Med på turen følger også fotoapparat for dokumentasjon. For er det noen som alltid blir møtt med mistro når de beretter om sine opplevelser er det fiskerne. Velkomponerte fargefoto viser fisk av alle slag på en bakgrunn av sørlandsidyll, blått hav og staute fiskere. Nærmere lukten av fersk fisk kommer du ikke med mindre du tar deg en tur ut på fiskebrygga.
 
Endelig kommer vi til min gode venn Mufassa som uttrykker seg på tysk i Eine Morphologie der Weltgeschichte. For tysk er det språket som er nærmest til å yte hans tanker rettferdighet. Men fortvil ikke. Selv om tankene er tunge, er de i sitt uttrykk så klare at de er forståelige med elementær skoletysk som bakgrunn. I inspirasjon av nattens mørke, og kanskje et lite glass, forfattes disse gjennomgripende analyser av det norske folk og samfunn. På sikt vil vi nok se disse småstykkene som pensum i skoleverket, og det vil lages utallige særoppgaver over de samme stubbene.

Alle tre bloggene er linket i innlegget og i tillegg ute til høyre. God fornøyelse.

2 kommentarer:

 1. Sant nok, men det finnes gode bokbloggere som er menn:

  Dipsolitteraten:http://dipsolitteraten.blogspot.com/

  Skrift: http://ertzgaard.net/skrift/

  Thauke2read: http://thauke2read.blogspot.com/

  Around Books: http://aroundbooks.blogspot.com/

  Sjeldnere enn sorte svaner (ikke bare bokblogg): http://vrengtklovdyr.blogspot.com/

  SvarSlett
 2. ...og fler kan sikkert nevnes.

  Vi skal heller ikke se bort fra at det finnes en og annen mannlig rosablogger der ute også.

  SvarSlett