søndag 26. desember 2010

Mafalda


I dag bringer vi en jacobsenblogg-klasssiker til glede for nye lesere. Den har med den argentinske avistegneserien Mafalda å gjøre og vi befinner oss i året 1990. Og over ser dere et foto av det eneste leserbrevet jeg noen gang har skrevet.

Det var i de dager det stormet en batman-vekkelse over landet. I kjølvannet av Tim Burtons populære film flommet det med spinoff-produkter. Det var ikke den ting du ikke kunne få kjøpt med flaggermusmotiv. Det var da løssalgsavisen Dagbladet benyttet anledning til å bytte ut min favoritt-tegneserie med Lynvingen (som altså var det norske navnet på Batman)! Det skulle de ikke gjort!

For å forstå bakgrunnen for det som fulgte må vi forflytte oss mentalt 20 år tilbake i tid. Data fantes praktisk talt ikke.  Du hadde ikke ubegrenset tilgang på informasjon og underholdning gjennom lovlige og ulovlige nedlastinger fra nettet. Internett var i det hele tatt noe vi forbandt med science fiction. Vi hadde noen få TV-kanaler og du var prisgitt hva de valgte å vise deg og at det ble sendt nøyaktig på det tidspunkt de valgte å vise det. Og dagens avis var dagens avis. Gårsdagens lå i søpla.

Det var derfor påkrevd at denne unge studenten midt under eksamensforberedelsene skjøv lærebøkene til side.. Med lynets hastighet beveget han seg til en kontorplass han hadde etablert en viss hevd på og hvor det fantes en skrivemaskin (en  "'skrivemaskin"' var en slags blanding av tastatur og printer, men uten programvare eller skjerm). Og takk gud (evt annet overnaturlig vesen), med rettetast!! Om den var elektrisk husker jeg ikke. Iallfall ble det hamret noen mayuskler inn på papiret GI OSS MAFALDA TILBAKE.

Det ferdige skriftstykket ble deretter brakt personlig til Dagbladets kontorer i Akersgata. Dagen etter kunne man lese som følger:

Gi oss Mafalda tilbake
Det var ikke uten en viss nyssgjerrighet jeg slo opp på tegneseriesida i Dagbladet torsdag den 5. oktober for å skue avisas opplagsøkningstiltak, Batman. Jeg registrerer uten merkbare utslag på adrenalinproduksjonen at det var Bob Kanes originale og ordinære utgave fra 1943 som boltret seg over 4 ruter. Atskillig fortere gikk hjerteslagene da jeg så nedover på sida og oppdaget at Mafalda var borte!


Jeg skal ikke gjøre noe poeng ut av at Dagbladet heter Lynvingen på norsk, og har hett det siden han for første gang ble utgitt her i landet av Se-bladene i 60-åra. Derimot skal det bemerkes at denne primitive versjonen av Batman skiller seg klart fra den mer nyanserte og konfliktfylte personligheten som opptrer i serien i dag. Det kan bl.a. henvises til albumserien "Nattens ridder" og enkeltutgivelsen "The killing joke"). Man skal ikke fraskrive Bob Kanes Batman enhver sjarm, men jeg tror Dagbladets lesere snart vil finne ut at historiene likner hverandre for meget, at skurkene ser akkurat like ut fra gang til gang, og at Batman i grunnen er en kjedelig person.


Da er det noe annet med Mafalda. Den vesle pikens rørende omsorg for globusen sin og hennes sarkastiske kommentarer kunne være grunn til å kjøpe Dagbladet selv på dager hvor forsidene ikke engang kunne få en til å lee på øyelokkene. Slike samfunnsbevisste serier er dessverre sjelden kost i Avis-Norge. En så stor avis som Dagbladet som søker å appellere til så store deler av befolkningen bør ha minst en slik serie.


Man behøver ikke være medieekspert for å forstå at Dagbladet har slått seg på Batmanbølgen som den dagsaktuelle trenden den er. Bob Kanes 43-årige utgave av figuren er det imidlertid ikke noe dagsaktuelt med. Han er typisk for sin tid da det ikke ble stilt noe krav til tegneseriene, da det ikke var så nøye med hverken tekst eller tegning. At det nå er annerledes er dagens hefteutgave av samme flaggermusmann et eksempel på. Mafalda derimot er en tidløs tegneserie som kan leses med like stor fornøyelse i både i dag og mange år framover. Dertil kommer at Mafalda er en typisk avisserie, mens Batman først og fremst er beregnet på hefteproduksjon.


Jeg kunne tenke med å stille følgende forliksforslag på vegne av det tegneserielesende Norge: Fortsett bare dere i Dagbladet, med deres loslitte utgave av Batman, MEN GI OSS MAFALDA TILBAKE! Det er ikke store spalteplassen vi ber om. og det er flere av oss enn dere tror.

Og ordets makt er stor. Som man kan lese av den krypende underteksten. "Mafalda er tilbake 6, november, Red."'

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar