tirsdag 8. mai 2012

Tjene penger på bloggen


Dollariseringen

Da jeg for 1 og 1/2 år siden startet Jacobsbloggen gjorde jeg en del forarbeid. Jeg rotet rundt på nettet for å finne informasjon om hvordan den kunne settes opp og andre emner relatert til blogging.

Noe av det som virket særlig interessant var hvordan man kunne tjene penger på å blogge. Jeg var virkelig på utkikk etter nye inntektsmuligheter, ettersom jeg var i ferd med å si opp jobben og flytte fra landet.

Og det sto mye om dette rundt omkring på Veven. Prøv selv søkefrasen "tjene penger på bloggen" og se hvor mange relevante saker som kommer opp.

Den enkleste oppskriften er å bli en superblogger som Fotballfrue eller Voe. Da vil store selskaper  kaste penger etter deg for at du skal omtalene produktene deres på bloggen din. Særlig skjønnhetsartikler som sminke og liknende er bra. Nå er det dessverre ikke plass til så mange på toppen her. Og rosabloggere er det mange av fra før. Hvordan skal jeg, en hvit, heterofil mann som går i mitt femtiende år klare å fortrenge noen av ungjentene for en plass på pallen?  Det ville også unektelig virke litt komisk. Jeg kunne kankje satse på en ironisk distanse eller skrive under pseudonym. Men jeg ville neppe klart å selge mye sminke på det.

Dernest er det mulig å fylle bloggen sin med reklame, bli en såkalt affiliate. Det er to store aktører her, Adsense og Tradedoubler. Registreringsprosessen er enkel. Du bare registrerer deg med navn, adresse og bankkontonummer, der pengene etterhvert skal strømme inn. Så kan du velge mellom forskjellige annonsetyper, små bokser e.l. som kan plasseres øverst, nederst,  til siden eller midt inni en artikkel. Du kan få provisjon når noen selger noe etter å ha blitt linket til fra din side eller når de bare klikker på annonsen. Jeg kastet meg på dette fra starten. Men etter et og et halvt år har jeg ennå ikke kommet opp i minimusgrensen for utbetaling.... Det vil si at man faktisk har fått annonsere gratis på Jacobsbloggen hele denne tiden. At det ikke har blitt noe ut av det, kan tilskrives at Jacobsbloggens lesere er for smarte til å la seg overliste av reklame og billige salgstriks. Men det er nok også tilfelle med andre små og mellomstore nettsider. Man skal ha ganske mange besøkende for å tjene penger på denne måten. Jeg tar nå konsekvensen av dette og fjerner det som er igjen av reklame rundt og på kantene av Jacobsbloggen, som herved erklæres som REKLAMEFRI sone.

Man har også det alternativet, at man i stedet for å skrive en springende fjaseblogg som Jacobsbloggen, lager en side som er måltilpasset et spesielt produkt. Dersom noen bestiller noe, en reise eller andre ting, etter å ha blitt henvist fra din side får du provisjon. Det er da om å gjøre at folk som av en eller annen grunn er interessert i varen, kommer først til din side. Hvis du promoterer for eksempel "dopapir", bør din side komme høyest mulig på ordet "dopapir" på søkemotorer som google og andre. Her er det mange triks som påstås å virke: Søkemotoroptimalisering (SEO) er blitt et eget fag. Du kan da betale for at noen søkemotoroptimaliserer siden din. Du bør også ha ordet dopapir i nettadressen din. Best er dopapir.no, dernest kan man lage adresser som  dopapiret.no, godtdopapir.no, detbestedopapiret.com osv.

Et mer praktisk eksempel enn dopapir, er kredittkort. Det er hundrevis av små nettsider som treller for kortutstederne. Bare prøv et søk. Jeg har luktet litt på dette og har skrevet artikler til et par slike sider. Men hva kan man fylle de med uten at alt blir bare åpenlys reklame? For si det slik, alle sidene skriver om de samme emnene som de varierer om og om igjen. Kredittkort er for øyeblikket det produkt som belønner sine affiliates best sammen med forbrukslån, men det er mange om kaka og hvor lenge varer det? Et levebrød er det neppe, og jeg har en anelse om at timeprisen er meget lav om det nå skulle bli et nettooverskudd. Og så kjedelig det er alltid bare å få skrive om kredittkort!

Likevel diskuteres det mye på nettet om å tjene penger på blogging, og mange viser villig fram sine resultater. Da får man fort se at de som fremstiller det som de lever av blogging først og fremst tjener penger på tjenester tilknyttet bloggen, som oppsett av nettsider, søkemotoroptimalisering og liknende. Så mye for en enkel bloggers forestilling om å tjene penger på skrivingen sin.

Konklusjonen er altså blogging er hobbyvirksomhet som ikke kan påregne avkastning.

Men det er hovedregelen. Den siste måneden har jeg knekket koden! Ved aktiv blogging har jeg nå lykkes i å oppebære en rimelig inntekt! Litt motvillig og litt for å skryte kan jeg avsløre hvordan jeg gjorde det. Du skal bare trykke på dollartegnet under, registrere mailadressen din og overføre kr 1000,- til min konto. Her er det nok lurt å være tidlig ute. Etterhvert som vi blir flere om beinet vil det også bli mindre på hver enkelt.


$

3 kommentarer:

 1. Haha - fin :-) Jeg har også sjekket litt rundt Tradedoubler og blitt godkjent av et par bokhandlere. Er imidlertid kommet fram til samme konklusjon, at det er fint lite å hente i året på dette fra en hobbyblogg med mindre jeg vil "go pink", noe som ikke akkurat er min greie heller. Blogger ut fra hygge/nytte konseptet istedenfor jeg, og vinner meg en gratisbok i ny og ne. Kjekkere det :-)

  SvarSlett
 2. Det er sikkert det som lønner seg i lengden :-)

  SvarSlett
 3. Har du prøvd mikrojobbing da? Selge blogginnlegg på fiverr.com feks? Eller norske www.mikrojobb.no?

  Sjekk her, han har visst tjent litt på å selge innlegg for kr 100 pr stk: Hva med å selge innlegg? Jeg har sett at folk gjør det for 50-500 kroner på flere nettsider. Her feks: http://www.mikrojobb.no/Sosial-markedsf-oslash;ring/416/Skrive-et-sponset-innlegg-p%C3%A5-KongSlafencom-

  Jonas

  SvarSlett