mandag 18. juli 2011

Å opprette en blogg

"Att angöra en brygga" heter en film laget av Hans Alfredson og Tage Danielson i 1965. I mange år har den vært en tradisjonell del av sommerprogrammet til Cinemateket i Oslo. Den handler rett og slett om noen sommerferiende som vil legge til en brygge med båten men de gjør alle feil  som tenkes kan og alt som kan gå galt går galt.

Det kan likne litt på følelsen lite dataglade mennesker har overfor det å gå i gang med en blogg. Og de har på langt nær så stor selvtillit som gutta i denne filmen.

Mange skriveglade kunne nemlig tenke seg å opprette en blogg, det være seg i forlengelse av hobbyen sin eller for ytre seg om alt og ingenting. Det er da synd at de tror de må kunne så mye om data og internett for å komme i gang. Dette er slett ikke riktig. Dessuten er det hjelp å få. Hvorfor skal da man vite så mye om data fordi man har tenkt å skrive om frimerkesamlingen sin?

Da jeg en gang i september 2010 begynte å interessere meg for blogging surfet jeg litt på nettet for veiledning. Jeg fant ikke mindre enn to "blogghåndbøker" for fri nedlasting -på norsk,  "Gratis Bloggkurs" og Crashkurs . Disse leste jeg grundig sammen med diverse andre artikler jeg fant. Mye god informasjon er senere lagt ut på siden Bareblogg.no. Denne kommer jeg tilbake til.

Disse ekspertene taler riktignok alltid varmhjertet for at du kjøper eget domene. Da vil man nemlig ha "full kontroll". Men det er ikke helt nødvendig da det finnes egne bloggerportaler der du kan opprette bloggen din  gratis uten at det legges noen særlige begrensninger på innholdet. De største er blogger.com/, blogg.no/ og bloggr.no/. Jacobsbloggen er en "blogger-blogg". Øverst i høyre hjørne kan du trykke opprett blogg, så er du i gang.(Her har du også mulighet for å opprette eller senere omgjøre til eget domene for en pris på 10 dollar). Mer skal det ikke til før du kan starte å skrive.

Når man ser hvor enkelt dette er blir man interessert i lære mer. Du vil vite hvordan du oppretter eget domene med webhotel, hvilke muligheter det er for å designe siden selv, legge taktikk for å få flere lesere og å komme høyt på google og andre søkemotorer, (såkalt SEO).

Her er det også mye god hjelp å få på internett. Mangt farer imidlertid over hodet på en nybegynner ("noob" på fagspråket) med manglende kjennskap til "elementære" begreper. En mulighet er å registrere seg i et forum og stille spørsmålene selv. Nevnte Bareblogg.no er et slikt. Her er det bred spennvidde for tema og hjelpsomme medlemmer på alle kunnskapsnivå. Her finnes ikke minst tålmodighet med mindre erfarne webskribenter ("noobene"). På siden er det også laget en kunnskapsdatabase inneholdende mye visdom. Webforumet er et annet. Selv om det her er noe mer fokus på forretningsdrift, inneholder det likevel mye informasjon av interesse for ferske bloggere.

Så skal du se det ikke er så vanskelig å få lagt til brygga likevel. Iallfall skal du komme tørrskodd i land :-). Lykke til.

3 kommentarer:

 1. Hei Jacob.

  Ønsker bare å si tusen takk for oppmerksomheten du gav BareBlogg.no i denne artikkelen.

  Kan nevne også at jeg/vi setter meget stor pris på at du er delaktig på forumet.

  Denne artikkelen er blitt lagt til i "sagt om BareBlogg", samt blitt lagt til på BareBlogg.no's Facebook og Twitter konto.

  SvarSlett
 2. Bra skrevet! Håper flere som har litt lyst, men ikke helt vet hvor og hvordan, leser dette, og ser at terskelen er jo slett ikke høy i det hele tatt!

  SvarSlett
 3. Takk for det. Litt av greia med blogging er jo å formidle sine egne interesser og prøve å skape litt entusiasme hos andre. Jo flere som blogger jo bedre!

  SvarSlett