fredag 13. januar 2012

Oscarvinneren 1934

 It Happened one Night

Året er 1934. Bonnie og Clyde blir drept i et bakholdsangrep fra Texas Rangers, men det skal gå mange år før det lages film om det.

Dette året ble endelig en morsom film tilgodesett med en oscar. Riktignok en romantisk komedie etter kjent konsept, men likevel...

Regissøren het Frank Capra. Den mannlige hovedrollen var besatt av ingen ringere enn Clark Gable, kjekkasen med blyantstrekbarten og de utstående ørene. Begge er personer vi vil komme tilbake til i vår ferd gjennom oscarutdelingenes historie. De ble utfylt av Claudette Colbert i den kvinnelige hovedrollen. Alle tre vant oscar for sin innsats i denne filmen.

Handlingen utspiller seg i en tid hvor menn fremdeles bærer hatt og kvinnene går i skjørt. (Hvem var det egentlig som forandret på det?). Clark Gable er en barsking. Mens hannene i romantiske komedier ellers er fysisk klønete og sosialt ubehjelpelige og alltid ender opp med å måtte gå en kanossagang overfor sin kvinnelige motpart, er ikke det tilfelle med Clarker'n. Han er lutter stil filmen igjennom. Hans tygging av gulrot i denne filmen er senere blitt Snurre Spretts varemerke i tegnefilmene.

Risikoen for å dø av latter ved å se denne filmen er imidlertid liten . Men det er ikke urimelig å trekke på smilebåndene. Så har det også rent tusenvis av romantiske komedier gjennom filmstrømmene siden 1934.

Dette er en godkjent film. De øvrige filmlanseringene dette året ga meg ingen gjenkjennelseseffekt, med unntak av "Tarzan and his mate", da.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar