onsdag 4. januar 2012

Oscarvinneren 1932

Grand Hotel

Året er 1932. Franklin D. Roosevelt blir for første gang USAs president og oscarprisene deles ut for femte gang.

A propos betegnelsen "oscar", så er det faktisk en liten familiehistorie som ligger bak. Min grandonkel Oskar Jakobsen emigrerte tidlig på 1920-tallet til USA. Han endte opp som en altmulig-mann hos flere av de store filmstudioene, hvor han feide gulv og løp ærend. Han var godt likt på grunn av sitt gode gemytt. Når bransjen så skulle gå sammen om en pris var det kanskje i utgangspunktet en spøk at de skulle kalle den opp etter "The Oscar". Om det var mangelen på andre alternativer de kunne enes om eller om det ikke kom andre forslag, er ikke godt å si. Iallfall var det det endte med.

Filmens Grand Hotel befinner seg i Berlin, og for andre gang på det ferske og foreløpig uskyldige 1930-tallet utspiller den oscarvinnende filmen seg underlig nok i Tyskland samtidig som historien baserer seg på tysk originalmateriale. Og med det stjernelaget som var samlet for denne innspillingen ville det være underlig om den ikke vant priser. Greta Garbo, Joan Crawford, Wallace Beery John Barrymore og Lionel Barrymore var på det tidspunktet det ypperste Hollywood kunne by på av skuespillerkunst og ikke minst folkelig popularitet. Tilsammen hadde de 3 oscarstuettetter og 7 nominasjoner i reisebagen.

"Folk kommer og folk drar, men ingenting skjer på Grand Hotel" blir det sagt i begynnelsen og på slutten av filmen. Innimellom har vi vært flue på veggen der fem forskjellige mennesker møter hverandre og det utløses en prosess som endrer livet til de alle. Et standardkonsept for "hotelfilmer" verden over, men slett ikke verst gjennomført takket være dyktige skuespillere.

Den kommer imidlertid ikke opp mot parodien på samme film utført av blant annet Buster Keaton. Laurel and Hardy i de tilsvarende rollene. Denne kunne jeg dessverre ikke finne på youtube, så vi får nøye oss med den originale traileren.

Den mest interessante filmen som kom i 1932 var imidlertid Tod Brownings "Freaks". Men den var antakelig for skummel for nominasjonskomiteen. Walt Disney fikk en æresoscar for å ha skapt Mikke Mus.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar