torsdag 5. januar 2012

Osvarvinneren 1933

Cavalcade

1933 er året Adolf Hitler kommer til makten, og Europa og verden for øvrig går en interessant tid i møte..

Filmen Cavalcade begynner med boerkrigen, et lite beskrevet emne på lerretet. I 1899 oppsto det håndgripeligheter mellom boerne, de nederlandskættede innbyggerne i Sør-Afrika, og den mektige britiske krigsmakten. Det ble en blodig affære, mest for britene. Overmakten sikret til slutt imperiet rettighetene til gullet og diamantene som egentlig var stridens kjerne. I dag er det gjerne begeistringen for olje som inspirerer stormaktene til å utprøve våpenarsenalet sitt. Det var under boerkrigen britene skapte konsentrasjonsleirene, til inspirasjon for en annen europeisk stormakt med ekspansjonstrang litt senere i århundret. 200.000 hvite og sorte ble gjerdet inn i slike, hvorav ca 25.000 omkom på grunn av sult.

Men dessverre er det ikke dette filmen handler om. Boerkrigen blir borte i en oppramsing som også innbefatter Titanic, den første verdenskrig, 1920 tallet og litt av 1930-tallet.

Vi følger et par familier på tvers av sosiale skillelinjer uten at det blir noe særlig ut av noenting. Hele forestillingen er brutalt uttrykt en studie i kjedsomhet. Til nå har jeg kunnet se de kvaliteter som gjør en film til en prisvinner, selv om jeg ikke alltid er enige i bedømmelsen. Det er ikke mulig å spore her.

Jeg skal ikke plage noen ved å legge ut en trailer fra denne begredelige affæren. Andre adskillig mer severdige filmer som kom dette året var "Dr. Mabuses testament", "King Kong", "Duck soup" med brødrene Marx og "The private life of Henry VIII".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar