søndag 22. april 2012

Oscarvinneren 1942


Mrs. Miniver

1942. Det er ikke lenger Fred i Vår Tid. Det er verdenskrig og alle er med. Utfallet er usikkert. Quisling møter Hitler i Berlin. Drømmefabrikken har begynt å produsere mareritt.

Årets oscarvinner utspiller seg i et sønderbombet England. Folket holder motet oppe, ikke minst den driftige og karaktersterke Mrs Miniver. De dagligdagse krangler, romanser, klasseforskjeller og hageselskaper krydres og overskygges av de tyske bombeflyene og ryktene om en landsetting.

Denne samtidige filmen, dog laget på et annet kontinent, bringer oss så nær krigen vi kan  komme. Stemningen i bomberommet føles ekte. Det rister i kameraet, hva skjer, hvem mangler?, Så stillhet og mørke....

Regissøren William Wyler laget filmen blant annet som en kritikk mot amerikansk isolasjonspolitikk. Før krigen hadde han laget minneverdige filmer som "Jezebel" og "Wuthering Heights". Han skulle senere i sin karriere komme tilbake til krigen som tema.

Alt i alt en verdig vinner. Men konkurransen var liten. Det synes i ettertid som det er laget flere filmer OM 1942 enn I 1942. Man kan likevel merke seg at to av de mest folkekjære norske filmer noensinne ble laget i disse årene; "En herrre med bart" med Wenche Foss kom i 1942 og "Den forsvunne pølsemaker" hvor  Leif Juster viser en tidlig "Silly Walk" ble vist første gang i 1941.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar