onsdag 27. oktober 2010
Inntrykk fra Riga
Da jeg var liten hadde jeg et Europakart på rommet mitt. Det hadde vært et fargevedlegg i Drammens Tidende julen 1936 og var av en eller annen grunn i familiens eie. Det fine med dette var at det hadde med noen land som ikke var med på de kartene vi hadde på skolen. Rett under Finland var det tre små klatter med forskjellig farge; Estland. Letland og Litauen. De voksne fortalte at dette var de Baltiske stater, eller bare Baltikum. Det var et morsomt navn som var lett å huske. Ca 15 år senere, i 1991, var kartet mitt igjen oppdatert. Bortsett fra at Letland da hette Latvia. Og hovedstaden var Riga.
Jeg skulle egentlig vært i Riga like etter påske dette året. Anledningen var en tilbakevendende begivenhet som går under navnet Årets Guttetur. Dessverre var det en sint dame på Island som ville det annerledes. I harnisk over sine landsmenns lettsindighet i pengesaker slynget hun et støvteppe over hele Nord-Europa som lammet all flytrafikk. Akkurat denne helgen.
Siste helg -6 måneder etter-kom jeg omsider til Riga. Så lang tid tar det nemlig å reorgansiere og koordinere fire voksne karer. Flyturen fra Oslo, med Air Baltic eller Norwegian, var en rask og kurant affære. Lokal valuta kunne fremskaffes i automatene på Oslo Lufthavn og hotel kan forhåndsbestilles på http://www.hotels.com/.
Riga badet seg i høstsolen denne morgenen. Det var noen få minusgrader og litt hvitt etter noen snøbyger som hadde falt natten før. Av den grunn valgte jeg ovenstående bilde som illustrasjon av dette innlegget.
Men hva gjør man egentlig i Riga? Jo, vi har den typiske tredelingen for storbyferie i Europa; Shopping, Uteliv og Sightseeing.
Det første er fort unnagjort. Kjøpesentrene ligger samlet øst for Gamlebyen. Det nevnes kort at vi overraskende nok observerte salg av t-skjorter med bilde av det kjente norske mote-ikonet (og sjakkspilleren) Magnus Carlsen. Men vi snakker tross alt om et land hvor sjakk er obligatorisk skolefag og en del av unge menneskers dannelse. Riga har da også fostret den tidligere storspilleren og verdensmesteren Mikhail Tal.
Utelivet er variert. På Skyline bar kan man ta et glass mens man beundrer utsikten. Vanlige nattklubber er strategisk plassert like utenfor Gamlebyen. Bemerk at hvis en mann setter seg i en taxi og ber sjåføren kjøre ham et sted, vil han uten unntak bli satt av ved en strippeklubb. Disse advares det mot flere steder på nettet, blant annet av USAs ambassade som har utarbeidet en oversikt over tvilsomme etablissementer, se her. Selv likte jeg best å bevege meg mellom de mange uformelle skjenkestedene i Gamlebyen.
Men poenget med å reise er jo at man skal se seg litt rundt. Her trengs et par gode sko før man går inn i den tidligere omtalte Gamlebyen. Du kan følge en plan eller du kan svinse rundt på måfå. Begge deler fungerer. Ferden går over brostein gjennom bilfri gater, passerer middelalderbygninger og jugend arkitektur, til åpne plasser og gamle kirker, Svenskebrakkene og Svenskeporten. Et besøk først på krigsmuseet og deretter på Okkupasjonsmuseet vitner -ikke om et krigersk folk - men om et land som har vært gjenstand for forskjellige stormaktinteresser. Siden biskop Albert grunnla Riga i 1201 har latvierne etter tur vært underlagt Tyskland, Sverige, Det polsk-litauske rike, Russland og Sovjetunionen. Latvia oppnådde selvstendighet etter 1. første verdenskrig og den russiske revolusjon. Under 2. verdenskrig ble det invadert først av Sovjet, så Tyskland og deretter Sovjet nok en gang. Frihetsmonumentet som ble satt opp første gang i 1935 har av den grunn en sentral plass ved inngangsportalen til Gamlebyen.
De som synes dette var litt tungt å lese kan se denne lille dokumentarfilmen om Latvias historie:
Mer informasjon om Riga kan du finne på dinside.no eller på denne lommeguiden. God tur.
Jacobsbloggen er nå registrert på http://bloggurat.net/minblogg/registrere/aac81edc64397995a14b7a245c40c91ae4e0d6dd
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
No entendí nada de lo que escribiste, pero el video que subiste me pareció muy especial, hasta me dió pena el pobre "Latvia", tanta conquista que ha sufrido.
SvarSlettCariños
Valentina
Spennende reisebrev! Mannen min og jeg var i Riga i 2006, og vi ble svært fascinerte! Dessverre var ikke Krigsmuseet åpent mens vi var der (i romjula det året), men ellers fikk vi med oss det meste. Byggestilen fra 1920-årene med forseggjorte fasader var intet mindre enn imponerende! Jeg regner også med at du og vennene dine fikk med seg den helt spesielle sjokoladen som produseres i Latvia - Gustav Emile. Maken har i alle fall ikke jeg smakt før!
SvarSlettHei - artig å lese..
SvarSlettJeg er ellers glad i sjokolade, men denne gikk meg hus forbi. Vi ble nok litt for opptatt av andre lokale produkter som Rigabalsam -visstnok ikke et hårpleieprodukt :-). Men Gamlebyen var flott og jeg koste meg storveis både med mat og miljø i den stilsikre middelalderrestauranten Rozengrals.
SvarSlettTienes razón Valentina. Lo puse también para enseñar un ejemplo la interesa las de películas animadas que hay en Letonia. (Hay más en Youtube).
SvarSlettY gracias Kristin.
Veldig fin beskrivesle av turen Jacob. Likte spesielt godt kartet fra 1936. Og disse masete drosjesjåførene som prøvde å sende oss til andre steder enn hotellet. Flott å være 1 av de 4.
SvarSlettDu har sikkert sett det kartet en gang - i hine hårde dage...
SvarSlett