onsdag 20. oktober 2010

Film fra sør

Da er den over, filmfestivalen Film fra sør.

Det må være det 10. året på rad jeg følger dette arrangementet i Oslo. Kinoene Klingenberg, Vika, Ringen og Cinemateket åpner sine saler for fremmedartede opplevelser. I løpet av 10 dager ble det vist mer enn 100 filmer fra Latin-amerika, Afrika og Asia. Jeg klarte å få med meg 23 av dem. Men dette er langt bak min personlige rekord fra tidligere år.

I motsetning til hva mange tror er det nærmest fullt belegg på mange av forestillingene. Det viser seg at mange er lei av de velkjente og ofte forutsigbare produksjonene vi fóres med fra Hollywood, hvor profitthensyn fører til innblanding og overstyring fra produsentene. På Film fra sør får vi nye fortellinger om mennesker fra andre steder og med annet livsgrunnlag. De beveger seg i alle de kjente genre, drama, spenning, skrekk, musikkfilm i tillegg til et par som er ukjente for oss i vesten.

For å trekke fram en av de filmene jeg så, vil jeg nevne den japanske tegnefilmen Ponyo på klippen ved havet . Den er laget av studioet til Hayao Myazaki, mannen som av mange er betegnet som den japanske Walt Disney. Selv mener han ubeskjedent at det må være omvendt. Mange av filmene hans er vist i Norge. Mest kjent er kanskje Chihiro og heksene som vant oscar som beste animasjonsfilm da den kom. Tegnefilmene hans bygger gjerne på eventyr og utmerker seg ved å være særlig forseggjorte - som Disneys. Ponyo bygger faktisk på HC Andersens historie om den lille havfrue. Men Myazaki har selvfølgelig lagd sin egen lille japanske vri. Det vi ikke finner noe særlig av her er gags og slapstick humor som er så vanlig i vestlige animasjonsfilmer for barn. I stedet er det en mørk mystikk, ukjente vesener og magi som tar pusten fra deg.  De minste sitter fjetret. Jeg var ganske engasjert selv også...

Hederlig omtale fortjener også den sørkoreanske filmen Castaway on the moon, vinneren av publikumsprisen (blant annet ved hjelp av min stemme), En praktfull kameraføring river oss ut av kinosetene og inn i et klassisk eventyr. Den ensomme skipbrudne tilpassser seg litt etter litt livet alene på en ubebodd øy. Han opparbeider seg ferdigheter i å utnytte de ressurser han har framfor seg. Det er bare det at denne øde øya ligger midt i storbyen, på en elv. Her havnet han etter et mislykket selvmordsforsøk da han hoppet ut fra brua. Dessverre ligger den slik til at man ikke får øye på ham fra land, og svømme kan han ikke. Et avstemt, men likevel ellevilt, harselas over vestlige Robinsonklisjeer. Verst går det utover Tom Hanks rollefigur fra den amerikanske filmen Cast away. Men se om likevel ikke den forliste finner sin Fredag i form av den lille folkesky nerdinnen som studerer ham med teleskop fra leiligheten sin midt i Seoul...Sørkoreansk film er virkelig i skuddet med hele tre priser fra festivalen. Pass på; snart kommer en av dem til en kino nær deg!

Andre filmer som burde nevnes er den cubanske "boksefilmen" Sons of Cuba hvor regissøren virkelig må sies å ha studert sin Rocky, det komiske melodramaet fra Cuba The Booby price hvor elendigheten begynner da hovedpersonen vinner et hus og den egyptiske sex-in-the city versjonen Egyptian maidens (her gjelder det å bli gift!).

Noen gir uttrykk for undring over at jeg ikke blir lei av å se så mange filmer etter hverandre. Men et par filmer på en hverdag er da ikke noe mer enn en gjennomsnitlig TV-kveld? Og så får jeg endelig hvilt zappe-fingeren.

3 kommentarer:

  1. Ti år på rad sier du. Hvordan var festivalen i 2008?

    SvarSlett
  2. Du har rett. I 2008 var jeg indisponert. Kanskje jeg skal be dem sette den opp en gang til?

    SvarSlett
  3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett